Bilgeliğe Yolculuk...
İİBF Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
02/01/2023 13:49:41 - 02/01/2023 13:49:41 - 162 Okunma

Osmanlı’nın son döneminde meydana gelen savaşların sebep olduğu trajedilerin başında kimsesiz ve korumaya muhtaç / yetim çocuklar meselesi gelmektedir. Savaşın sebep olduğu iktisadi ve sosyal buhranlar bir taraftan mağdurların sayısında trajik artışlara neden olurken öbür taraftan toplumun şiddeti artan sorunlarla baş etme kapasitesini düşürmekteydi.Osmanlı’da gerek sivil toplum gerek devlet eliyle birçok birim tesis edilerek yetim çocukların başta barınma olmak üzere iaşe, sağlık, eğitim, istihdam edilebilirliklerinin artırılması gibi ihtiyaçlarının karşılanmasına çalışılmıştır.

Osmanlı’nın son döneminin önemli sosyal sorunlarından birisi olan “yetim çocuklar”ahizmet sunan Darüleytam, Osmanlı sosyal politika tedbirlerinde önemli bir yere sahiptir.Osmanlı’da söz konusu kesime hizmet sunan vakıf, cemiyet, yetimhane, imarethane, okul ve ıslahhane vs. birtakım girişimler olmakla birlikte dönemin zorlu koşulları altında kurulanDarüleytam kurumu yetim, kimsesiz ve korunmaya muhtaç çocuklara yönelik hizmetleri daha sistemli bir yapıya kavuşturmuştur.

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri ilişkileri bölümü öğretim üyelerinden Dr. İzzettin As ile Osmanlı’da çocuk refahı temasını Darüleytam üzerinden konuştuk.

klu çeei daruleytam

Facebook Twitter Google Plus
Daruleytam
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.